(0515) 56 98 21 info@vanderwalmotoren.nl

65-plusser moet nadenken over minder krachtiger motor

65-plusser moet nadenken over minder krachtiger motor

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid VIAS doet een opmerkelijke aanbeveling aan oudere motorrijders: ‘Kies een motorfiets die bij fysieke mogelijkheden past.’ Vrij vertaald: koop iets kleiners dat makkelijk te mennen is. Het instituut geeft het advies omdat sinds 2009 het aantal bejaarde slachtoffers met een motorfiets met 168% is toegenomen. Volgens het VIAS komt dat omdat 65-plussers na hun pensioen meer tijd hebben om kilometers te maken.

Ernstiger gevolgen
Per miljoen inwoners overlijden in België 53 mensen in het verkeer. Bij senioren zijn dat er 79. Het grotere risico is vooral te wijten aan hun verhoogde kwetsbaarheid. Bij oudere mensen breken de botten gemakkelijker en verwondingen genezen moeilijker. Een zelfde impact als bij een jonger persoon heeft ernstiger gevolgen. Sinds 2009 is het percentage dodelijke verkeersslachtoffers onder ouderen gestegen van 19% naar 28%. Het advies klinkt dus plausibel, maar het lijdt weinig twijfel dat niet iedere motorrijder op leeftijd er oren naar heeft.

Geen druppel drank
Het VIAS heeft motorrijders wel vaker ongevraagd voorzien van adviezen. Vorig jaar pleitte het er nog voor dat motorrijders geen druppel mochten drinken in het verkeer. Op zich plausibel nadat het aantal ongevallen met motorrijders onder invloed licht steeg. In 2017 had 6,6 procent van de motorrijders die bij een ongeval betrokken raakten te veel op. Bij automobilisten was dat 10,7%, bij bestelwagens 9,9% en bromfietsen 8,9%. Motorrijders doen het dus relatief goed en daarom pleitten belangenverenigingen voor een algemeen verbod op alcohol in het verkeer in plaats van alleen voor motorrijders.

Het complete rapport kun je hier lezen.

.swp-form-cont-76388{width:100%;height:auto;background-color:#4f4f4f;padding:34px;margin:0px;margin-bottom:10px;}.swp-form-cont-76388 label {min-width:200px;color:#ffffff;}.swp-form-cont-76388 input[type=”text”] {color:#000000;background-color:#ffffff;padding:5px;margin:0px;width:250px;}.swp-form-cont-76388 .field-submit {width:200px;color:#ffffff;background-color:#ff6600;background-image:none;margin:0px;padding:10px;margin-top: 5px;}

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.

Ik meld me hierbij aan voor de volgende mailinglijsten:Vul een geldig emailadres in
Dat adres bestaat al in ons bestand
The security code entered was incorrect
Dank voor je aanmelding

Het bericht 65-plusser moet nadenken over minder krachtiger motor verscheen eerst op MotorNL.

%d bloggers liken dit: