(0515) 56 98 21 info@vanderwalmotoren.nl

Handschoenen verplicht in Spanje?

Handschoenen verplicht in Spanje?

Spanje overweegt om het dragen van handschoenen verplicht te stellen bij het rijden van een motor of scooter. Een onderzoek van de Dirección General de Tráfico (Spaanse Rijksdienst voor de Wegen) schopt een open deur in door te concluderen dat handschoenen het risico op verwondingen reduceren. De Spaanse beleidsbepalers grijpen de conclusie toch aan voor mogelijk strengere wetgeving. Ze moeten wel: het aantal dodelijk verongelukte motorrijders stijgt in Spanje. In 2018 waren het er 359.

Frankrijk al verplicht

Drie van de vier Spaanse motorrijders juichen een handschoenplicht toe. Waarschijnlijk ligt percentage nog hoger bij de helmplicht, maar toch lieten vorig jaar tien ongehelmde motorrijders het leven. Om dat oerdomme gedrag uit te bannen wil de Spaanse justitie niet langer drie, maar vier punten aftrekken van het puntenrijbewijs. Die puntenaftrek komt bovenop een boete van tweehonderd euro.

Nederland niet verplicht

In Europa heeft alleen Frankrijk een handschoenplicht voor motorrijders. Mocht je zonder gesnapt worden, dan kost je dat zeventig euro. Volgens de Nederlandse wet is het niet verplicht om motorkleding te dragen, het is wel verplicht om een helm te dragen, maar dat is ook een open deur.

Het bericht Handschoenen verplicht in Spanje? verscheen eerst op MotorNL.

%d bloggers liken dit: