(0515) 56 98 21 info@vanderwalmotoren.nl

Vergeten prototype: Yamaha XS-V1 Sakura

Vergeten prototype: Yamaha XS-V1 Sakura

In de rubriek Prototype blikken we terug op de meest spraakmakende prototypes die in de ijskast verdwenen. Eentje die heel diep achterin belandde, is het Yamaha XS-V1 Sakura concept. Een ludiek retrolijnenspel en een grote luchtgekoelde 1000cc V-twin. Na 2007 zagen we hem nooit weer.

Nog voor de Tokyo Motor Show van 2007 kwam Yamaha met het nieuws van een retro-achtige motor, met een naam die zelfs naar Yamaha’s eerste viertaktmachine verwees; de XS1 – beter bekend als de XS650. Al voor de grote Japanse motorbeurs gingen er geruchten dat er productieplannen voor de XS-V1 in een lade lagen in Iwata. Men wilde alleen wel de reacties van het publiek afwachten.

Niet heel enthousiast

De reacties waren dan ook niet heel enthousiast. Met name de zachtroze kleur leidde af van hoe tof de XS-V1 over de hele linie was. Met name omdat die roze kleur ook terugkwam in kleine details; tot en met de spaken toe. Dat her en daar opeens onderdelen donkerblauw zijn, maakt het contrast des te groter. En ook een beetje vreemd.

Vaarwel, XS-V1 Sakura. Weinig tot geen serieuze interesse. Desondanks was de Sakura zijn tijd wel ver vooruit. Kijk maar naar de de koplamp met een lichtgevende ring rondom; Ducati past het tegenwoordig toe op de Scrambler-reeks en Honda bij de Neo Sports Cafe-serie. Ook de opsmukloze lijnen – of je moet de kleurkeuzes als opsmuk bestempelen – zijn goed gerijpt over de afgelopen 12 jaar.

Yamaha zal simpelweg niet nog eens de vingers hebben willen branden aan een grote tweecilinder-roadster, nadat de Yamaha MT-01 niet wilde verkopen. Al werd die toch een cult-bike met een niet heel grote, maar wel enorm toegewijde groep liefhebbers.

Nagenoeg onhaalbaar

Anno 2019 zou de Yamaha XS-V1 Sakura wellicht beter vallen, maar zo’n grote luchtkoeler wordt met de huidige Euro-regels nagenoeg onhaalbaar zijn. Kijk naar het V9-segment van Moto Guzzi, de BMW R nineT en de Triumph retro-twins. Daar zou deze Sakura niet heel onaardig tussen passen.

Helaas is de kans heel klein dat het ooit gebeuren zal.

Foto’s en video: Yamaha

Het bericht Vergeten prototype: Yamaha XS-V1 Sakura verscheen eerst op Motor.nl.

%d bloggers liken dit: