(0515) 56 98 21 info@vanderwalmotoren.nl

Waterdichte Rukka Aramos Combi Test

Waterdichte Rukka Aramos Combi Test

Een waterdichte leren combi klinkt ideaal. Het gevoel van veiligheid dat leer geeft blijft onovertroffen. Oké, er bestaan minstens zo sterke kunststofsoorten, maar leer draagt prettiger en ademt beter. Als zo’n pak ook nog eens waterdicht is, dan is het helemaal top. Misschien stapte ik in eerste instantie iets te naïef in deze Aramos-combi van Rukka. Vooraf dacht ik dat al het goede van een leren pak behouden blijft met waterdichtheid als prachtige bonus. Maar op de keper beschouwd, rijd je natuurlijk rond in een leren pak met daar overheen een regenpak. Dat heeft een paar consequenties die stuk voor stuk prima verklaarbaar zijn. Het leer is weliswaar volledig geperforeerd, maar toch voelt het stugger en benauwder dan een gewoon leren pak. Als je net als ik veertien verdiepingen omhoog moet lopen als de liften in de flat het hebben begeven, dan weet je wat ik bedoel.

Ook onder normale omstandigheden ademt het pak minder dan gewoon leer. Het is op de motor aangenaam tot een graadje of 24, daarboven is het te warm. Daarom is het jammer dat er amper ventilatieritsen in het pak zitten. Ook weer logisch, want daardoor kan regen doordringen, maar wat verfrissende lucht is tijdens een tropische zomerdag meer dan welkom. Nu blijft het beperkt tot twee ritsen aan de zijkant van de jas. In de lente en herfst doe je juist je voordeel met het warmere pak. Met de isolatiejas en -broek ingeritst, rek je op koude dagen de grenzen van het comfortabele nog verder op.

Vlot of sportief van snit is het pak niet, alweer met een goede reden. Door de brede pijpen en armen passen laarzen en handschoenen gemakkelijk onder het pak en daardoor blijven voeten en handen droog. Dat is praktisch, de kleine zakken zijn dat juist niet. Echt diep zijn ze niet en veel spullen raak je er niet in kwijt. De D3O-protectoren zitten gelukkig ongebruikt op de ellenbogen, heup, knieën en rug.

Rukka Aramos Combi Test Ad

Op één punt stapte ik niet naïef in dit pak: van
waterdicht leer mag je verwachten dat het alle regen buiten houdt. Daar lijkt
het in eerste instantie wel op, maar Schotland blijkt het ‘ideale’ testterrein.
Na een totaal verregende dag in de Highlands voelt het kruis klam en zit er
ergens bij de linker oksel een gaatje. Kleine buitjes overleeft de Aramos, een
hoosbui van een volle dag niet. Bij de feilloze textielpakken van Rukka is dat
wel anders. Overigens moet je de afritsbare kraag zeker aanritsen, anders komen
er nog flink wat druppels via de nek binnen.

De test van dit pak heeft me veel geleerd. In de zomer prefereer ik een gewone leren combi met een los regenpak, omdat die beter ademt. Deze Aramos is meer een pak voor lente en voorjaar. Veel ‘minpunten’ zijn prima verklaarbaar en de logische consequentie van het door middel van een membraan waterdicht maken van een leren pak. Dat die waterdichtheid vervolgens niet honderd procent is, is wel spijtig.

Product

Rukka Aramos Combi
Kleur Zwart
Maat 46 t/m 66
Prijs Broek €799 | Jack €949

Verkrijgbaar bij dealers: zie www.hocoparts.n

Het bericht Waterdichte Rukka Aramos Combi Test verscheen eerst op Motor.NL.

%d bloggers liken dit: